Correct way to pour champagne?
Discussion
I've advised a colleague that putting your thumb in the base of the bottle so you hold it right at the base is an absurd affectation which has no basis in etiquette.
Apparently some rich chav told her that's how it's done properly at a house party.
Debrett's makes no mention of it. Personally I don't want waiters doing a balancing act with their fingertips while dangling a bottle over me.
I'm quite posh, so are you with me on this?
Apparently some rich chav told her that's how it's done properly at a house party.
Debrett's makes no mention of it. Personally I don't want waiters doing a balancing act with their fingertips while dangling a bottle over me.
I'm quite posh, so are you with me on this?
From the G.H.Mumm website
https://www.mumm.com/fr-fr/mumm-a-la-carte/comment...
Si la bouteille de champagne sort d’un seau à glace, veillez à l’essuyer à l’aide d’un linge blanc.
Pour un service dans les règles de l’art, il convient ensuite de tenir la bouteille, à pleine main, par le corps ou à sa base, et non par le col.
Toutefois, si vous avez choisi un magnum Mumm, il sera trop lourd pour pouvoir être tenu ainsi, il est alors recommandé de le saisir d’une main par le fond, le pouce dans la piqûre (c’est-à-dire le creux de la bouteille) pour une meilleure prise, et l’autre main soutenant le goulot.
https://www.mumm.com/fr-fr/mumm-a-la-carte/comment...
Si la bouteille de champagne sort d’un seau à glace, veillez à l’essuyer à l’aide d’un linge blanc.
Pour un service dans les règles de l’art, il convient ensuite de tenir la bouteille, à pleine main, par le corps ou à sa base, et non par le col.
Toutefois, si vous avez choisi un magnum Mumm, il sera trop lourd pour pouvoir être tenu ainsi, il est alors recommandé de le saisir d’une main par le fond, le pouce dans la piqûre (c’est-à-dire le creux de la bouteille) pour une meilleure prise, et l’autre main soutenant le goulot.
Abbott said:
From the G.H.Mumm website
https://www.mumm.com/fr-fr/mumm-a-la-carte/comment...
Si la bouteille de champagne sort d’un seau à glace, veillez à l’essuyer à l’aide d’un linge blanc.
Pour un service dans les règles de l’art, il convient ensuite de tenir la bouteille, à pleine main, par le corps ou à sa base, et non par le col.
Toutefois, si vous avez choisi un magnum Mumm, il sera trop lourd pour pouvoir être tenu ainsi, il est alors recommandé de le saisir d’une main par le fond, le pouce dans la piqûre (c’est-à-dire le creux de la bouteille) pour une meilleure prise, et l’autre main soutenant le goulot.
(For the less fluent this advises body or base is ok, but the base is only really useful for magnums requiring two hands)https://www.mumm.com/fr-fr/mumm-a-la-carte/comment...
Si la bouteille de champagne sort d’un seau à glace, veillez à l’essuyer à l’aide d’un linge blanc.
Pour un service dans les règles de l’art, il convient ensuite de tenir la bouteille, à pleine main, par le corps ou à sa base, et non par le col.
Toutefois, si vous avez choisi un magnum Mumm, il sera trop lourd pour pouvoir être tenu ainsi, il est alors recommandé de le saisir d’une main par le fond, le pouce dans la piqûre (c’est-à-dire le creux de la bouteille) pour une meilleure prise, et l’autre main soutenant le goulot.
TV200 said:
WSET guide;
https://www.youtube.com/watch?v=qrXv5bA9AP8
Is that an official industry type guide? Again, it clearly shows by the middle, not messing about with thumb in the base. https://www.youtube.com/watch?v=qrXv5bA9AP8
I have heard several reasons for the finger in the bottom of the bottle:
- it stops your hands warming up the bottle
- it allows you a longer reach when serving someone at the table - you don't have to push past them as much you can serve them from just behind them
the latter makes sense - other than that, do whatever you want - as for etiquette - those who need to read up on how to do somethiing to look as though they have made it - have not made it. Those who have made it don't care what anyone thinks of them, so do whatever they want.
- it stops your hands warming up the bottle
- it allows you a longer reach when serving someone at the table - you don't have to push past them as much you can serve them from just behind them
the latter makes sense - other than that, do whatever you want - as for etiquette - those who need to read up on how to do somethiing to look as though they have made it - have not made it. Those who have made it don't care what anyone thinks of them, so do whatever they want.
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